Araştırmacı-Yazar Sadık Albayrak İletişim Fakültesi’nde

Araştırmacı-Yazar Sadık Albayrak’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Kültür Tarihimizde Matbuat” konulu söyleşi Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirildi. 9 Kasım 2015 Pazartesi günü saat 13.30’da İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Nurdan Öncel Taşkıran, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“Matbuat Kültür Birikimimizin Temel Taşlarındandır”
Konuşmasına matbuat kavramına değinerek başlayan Sadık Albayrak, matbuat kelimesi yerine basın kavramının kullanıldığını söyledi. Matbuatın kültür birikimimizin temel taşlarından biri olduğunu belirten Albayrak, yeni neslin matbuat kavramını yeterince bilmediğini ifade etti. Sadık Albayrak, “Gеnçlеr, hеm şаnslısınız hеm dе şаnssızsınız. Tаrihimizi yеtеrincе öğrеnеmiyоruz. 1928 öncesinde yаzılmış Nutuk bugün ilk nüshаsındаn оkunаmıyоr. Fаkаt bir İngiliz çоcuğu Shakespeare'i bugün okuyabiliyor. Bir Victor Hugо'nun Sеfillеr аdı еsеrini оkuyаbilir. Sоruyоrum sizlеrе; Çаlıkuşu'nun еski dillе yаzılmış оlаnını оkuyаbilir misiniz? Bizе zаmаnındа öylе bir tоkаt vuruldu ki, bugün bu önеmli еsеrlеrimizi gеnçlеrimiz kоlаylıklа оkuyаmıyоr.” dedi.
“Yerel Tarih Yazılmadan Genel Tarih Yazılamaz”
Matbuat ve kültür tarihinden örnekler veren Albayrak, tarihin yerelden başlayarak yazılması gerektiğini ileri sürdü.Albayrak,  “Yerel tarih yazılmadan gelen tarih yazılmaz. Başkasının dayatma tarihi ile benim tarihim yazılmaz. Bakacaksın deden baban nereden gelmiş.” diye konuştu. Sadık Albayrak, gençlere mümkün olduğunda çok okumaları ve yazmalarını tavsiyesinde bulunarak sözlerini noktaladı.
Söyleşinin ardından İletişim Fakültesi kütüphanesi için kitaplarını imzalayan Sadık Albayrak’a, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Nurdan Öncel Taşkıran tarafından teşekkür belgesi verildi.