Çalışan Gazeteciler Günü:Sahadan Sesler Söyleşisi Fakültemizde Gerçekleştirildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi İletişim Fakültesi konferans salonunda“Çalışan Gazeteciler Günü: Sahadan Sesler” adlı söyleşi düzenlendi.
8 Ocak Cuma günü gerçekleştirilen söyleşiye İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurdan Öncel TAŞKIRAN, Dekan yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Sinan KAYA ve Yrd. Doç. Dr. Recep YILMAZ, Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Onur BEKİROĞLU, Sabah Gazetesi Samsun Bölge Müdürü Murat ALHAN, TRT Samsun Temsilcisi Mehmet GENÇALİ, Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Murat SANDIKÇI, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nurdan Öncel Taşkıran,  medya çalışanlarının sorunlarına ilişkin bir söyleşiyle bir araya geldiklerini vurgulayarak sözü moderatör Doç. Dr. Onur Bekiroğlu’na bıraktı. Bekiroğlu, “ Bugün burada 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününü anmak için bir araya geldik. Medya ve gazetecilerin neden önemli olduğuna ilişkin size bir örnek vereceğim. 1959 yılında iletişim alanında çalışan bir bilim insanı iletişim ve medya alanında yapılacak yeni bir şey kalmadığını belirterek alan dışından gelenlerin kendi alanlarına döndüklerini ifade etmiştir. Akademik açıdan yapılan bu tespit medyanın hiçbir zaman toplumsal yaşamdaki rolüne ve önemine yönelik bir saptama olmamıştır. Bu süreçte kamusal tartışmalar medya mecrası üzerinden gerçekleştirilmiştir ve gazeteciler bu sorunlarda çözüm noktalarının ne olabileceği konusunda merkezi birer aktör olmuşlardır. Medya ve gazeteciler birer eşik bekçisi olarak hem gündelik hayatı hem de kamusal tartışmanın şekillenmesinde son derece önemli roller yerine getirmişlerdir” sözleriyle mesleğinin zorluklarından bahsetti.

Ajans muhabirliğinin en önemli farkı “hızlı” olmasıdır

Moderatör Bekiroğlu’ndan sonra ilk konuşmacı Doğan Haber Ajansı Bölge Müdürü Murat Sandıkçı, konuşmasına kendini tanıtarak başladı. 18 yıldır gazetecilik yaptığını söyleyen Sandıkçı, öğrencilere ajans muhabirliğinin nasıl yapıldığını, zorluklarını ve doğru haber yapmanın önemini anlattı. “Ajans muhabirliği, gazete ve televizyon muhabirliğine göre biraz daha farklıdır. En önemli farkı ise hızdır. Ajansta, haberi ne kadar hızlı ve doğru bir şekilde verirseniz dünya gündemine de o kadar söz sahibi olmuş olursunuz. Çünkü bir gazetenin ertesi güne yetişmesi için yeterli bir süre vardır. Ama ajans muhabirliğinde 1 dakika sonraki haber bültenine, 2 dakika sonraki internet sitesine haber düşürmek zorunda olduğumuz için hızla yarışıyorsunuz ve önünüzde de ciddi anlamda rakipleriniz oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle günümüzde herkes gazeteci, cep telefonlarıyla görüntüleri çekip anında gönderme imkânları var. Teknoloji bir yandan avantaj olurken bir yandan da dezavantaj oluyor. Sokaktaki her insan sizin bir rakibiniz oluyor” dedi.

Mesleğime aşığım

Sandıkçı’nın ardından söz alan TRT Samsun Temsilcisi Mehmet Gençali, mesleğine âşık olduğunu söyleyerek bu mesleğin zevk alınarak yapılacak bir meslek olduğunu belirtti. Gençali, “ Teknoloji çok gelişti, artık tek tıkla haber atabiliyor, gündemi takip edebiliyoruz. Gazetecilik mesleği görsel anlamda dikkat çeken hareketli bir meslektir. Ben görüntüyü çeker, montajı yapar teslim ederim. Bizim meslek genel anlamda görüntü üzerine olduğu için biraz daha dikkatli olmalıyız. Örneğin, sigara içen birini çekemeyiz ya da arkada bir reklam varsa orayı almamaya gayret ederiz. Yani kısaca haberi yaparken her şeye dikkat ediyoruz. Milletin birlik ve beraberliğini korumaya yönelik haberler yapıyoruz” diyerek konuşmasını bitirdi.
Son konuşmacı olarak söz alan Sabah Gazetesi Samsun Bölge Müdürü Murat Alhan ise basın ve medya etiğin bahsetti.  Öğrencilere üniversite de alabilecekleri en iyi eğitimin etik ve ahlak dersleri olduğunu söyleyen Alhan, herkesin kendine ait bir ideolojisinin olduğunu fakat işin mesleki kısmıyla ilgilenilmesi gerektiğini ifade etti.
Söyleşi öğrencilerle gerçekleştirilen soru-cevap kısmının ardından Dekan Taşkıran’ın konuklara teşekkür belgelerini takdim etmesiyle sonlandı.